Wat zijn de verschillende surfplanken, en is een supboard genoeg voor de jeugd? Een aantal tips en tricks op een rijtje

Wat zijn de verschillende surfplanken, en is een supboard genoeg voor de jeugd? Een aantal tips en tricks op een rijtje

De twee meest overheersende categorieën van surfplanken zijn de zachte surfplanken en de harde surfplanken. De eerste keuze die je moet maken is normaal gesproken uit een van deze twee categorieën. Surfplanken zijn er in allerlei verschillende maten, wat resulteert in subcategorieën die bekend staan als longboards, shortboards, en funboards. De beginnende surfer zal waarschijnlijk kiezen voor een zachte surfplank of opblaasbare sup van Watersports4fun om mee te beginnen.

  • Beginners zijn er in alle leeftijdsgroepen, maar de zeer jonge en de meer conservatieve oudere surfers en de meeste meisjes zullen normaal gesproken een zachte surfplank kiezen. Maar zoals bij alles zijn er uitzonderingen, die worden bepaald door je leeftijdsgenoten, je atletisch vermogen en je mentale en fysieke gestalte.

Als er fatsoenlijke branding is om te rijden, zul je surfen op je favoriete surfplank die bij de omstandigheden past.

  • Als er geen branding is, kun je je richten op een van de andere categorieën zoals je SUP, je paddleboard, je skimboard, of misschien je wakeboard als je een boot hebt om je op een meer, baai of kalm lichaam van water te trekken.
  • Het lijkt erop dat deze dagen, surfers zijn gravitating aan hun SUP in de meeste gevallen. Het berijden van deze standup paddleboards is een zeer populaire sport geworden omdat zowat iedereen ze kan berijden met een zekere mate van succes. Ze zijn goed voor sightseeing, cruisen, het krijgen van een goede fysieke training of gewoon opknoping uit met je peddelen vrienden.
  • De andere surfplank categorieën die leuk zijn, maar niet zo populair als die ik heb genoemd, zijn Paddleboards, Skimboards, Alia boards, Tow-in Surfboards, en Kneeboards.
  • Paddleboards worden bereden vanuit buik- of knielende positie. Als je een goede workout wilt, ga dan Paddleboarden. Deze boards worden gebruikt door veel van de stad en de provincie lifeguards, omdat ze snel zijn en je kunt snel naar de reddingsplaats, waardoor ze een goede water redding voertuig. Ze zijn ook goed voor wedstrijden.

Skimboarden is voor de jeugd

De sport wordt beoefend aan de kustlijn en houdt in dat je met veel energie naar een punt rent waar je het board in water laat vallen dat zeer ondiep is, zoals een dun laken, en er dan op springt en de branding inrijdt, waarbij je de golf terug naar de kust vangt. Deze sport vereist uithoudingsvermogen, kracht, behendigheid en veel oefening. Het kan ook extreem en gevaarlijk zijn. Maar de kinderen vinden het geweldig, zeker in combinatie met een drybag!

Alia surfplanken zijn zeer platte houten, schuimrubberen of koolstofvezel, vinloze planken, die door de Hawaïanen populair werden gemaakt voordat de vinnen werden uitgevonden.

Er zijn heel wat surfers die experimenteren met deze vinloze surfplanken. Een surfplank zonder vinnen maakt het gemakkelijk om spins te maken op de golven en ook om meer snelheid te ontwikkelen omdat er geen weerstand is op de plank door de vinnen die eronder zijn bevestigd. Een Alia is moeilijker te berijden, vooral omdat de plank zo plat is, wat het moeilijk maakt om de golf te vangen en de neus van de plank niet in het water te laten graven. Het board is ook moeilijk te peddelen omdat het erg dun en smal is.

Kneeboarding is surfen op een surfplank op je knieën in plaats van rechtopstaand

Een pad wordt meestal toegevoegd ter ondersteuning en in de meeste gevallen heeft de plank een concaaf dek. Het is een leuke sport en een leuke manier om golven te berijden die vroeger populairder was in de jaren ’70 en ’80. Je peddelt liggend de golf in, alsof je op een surfplank staat en gaat dan op je knieën staan in plaats van rechtop. Je kunt ook zwemvinnen dragen om je te helpen de golf te vangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top